Domywanie zapieczonego tłuszczu

Zdarzyło się Wam, że zapiekliście tłuszcz czy potrawę, która wykipiała na kuchence lub w piekarniku podczas pieczenia? A na domiar złego byliście zbyt zmęczeni czy brakło Wam czasu, żeby od razu to zmyć i pozostawiliście do następnego dnia?

Przyznaję ze wstydem, że kilka razy popełniłam ten błąd. Na drugi dzień, kiedy próbowałam to zmyć, klęłam na czym świat stoi. No niestety za błędy trzeba płacić, domycie łagodnymi środkami jest bardzo trudne, a agresywnej chemii nie stosuję. Ale na szczęście takie zabrudzenia można bez większego trudu zmyć za pomocą octu i sody.

W bardzo prosty sposób – na zabrudzenie nasypujemy cienką warstwę sody i polewamy odrobiną octu, tak, aby powstała pasta. Czekamy chwilę, aż wulkanik przestanie się pienić i miękką szmatką czyścimy kuchenkę. Proste, niedrogie, ekologiczne rozwiązanie. l nie wdychamy oparów agresywnych środków.

Jedyną trudnością może być dokładne zebranie pyłku sodowego, ale kilka ruchów wypłukaną ściereczką i po sprawie.

Tak samo robimy z piekarnikiem, mieszanka sody i octu świetnie doczyszcza również zapieczony piekarnik. Aby mieszanka była najskuteczniejsza soda powinna być polewana octem bezpośrednio na najsilniejszych zabrudzeniach, a później rozsmarowywana na pozostałej powierzchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.