Syrop z czosnku na przeziębienie

Czosnek może nie pachnie zbyt pięknie, są też osoby, które nie przepadają za jego smakiem. Ale jest jednym z najlepszych, najbardziej wartościowych prezentów, jakie dała nam natura.

Jego zalety można długo wymieniać, między innymi jest silnym przeciwutleniaczem, ma działanie bakterio- i grzybobójcze, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Do tego pomaga w leczeniu ran, ropni, na ugryzienia owadów.

Najskuteczniejszy jest surowy, po obróbce cieplnej traci część swoich zalet – np. działanie bakteriobójcze.

Nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku można zniwelować przegryzając świeżą natkę pietruszki (również bardzo zdrową). Z czosnku możemy zrobić również olejek czosnkowy, który jest stosowany np. przy bólach ucha lub przy wypadających włosach.

wegański syrop z czosnku


Dziś chciałam przedstawić podstawowy przepis na czosnkowy syrop stosowany w przeziębieniach. W czasie choroby pijemy 1 łyżkę 3 razy dziennie, dzieci 1 łyżeczkę. Profilaktycznie, jeśli nie jemy surowego czosnku w potrawach, można wypijać 1 łyżkę syropu, najlepiej wieczorem.

Tak, jak większości naturalnych leków, czosnku nie powinniśmy nadużywać – w nadmiarze może źle wpłynąć na wątrobę czy nerki, nie powinien być w dużych ilościach spożywany przez kobiety w ciąży. No i czosnek nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1 roku życia czy jedzony na surowo przez matki karmiące piersią.

syrop z czosnku

Do syropu potrzebne będą:

  • czosnek – koniecznie nasz polski, najlepiej ze znanego źródła, nie może być mocno nawożony
  • cukier brązowy – trzcinowy, nierafinowany
  • sok z cytryny

Dokładnych ilości nie podaję, trzeba robić na oko 🙂

Czosnek obieramy, kroimy na plasterki lub mocno miażdżymy ząbki czosnku. Wyciskamy sok z cytryny, sok powinien przykryć czosnek + kilka cm nad poziom czosnku. Wsypujemy 1 łyżkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia – próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśne dosładzamy jeszcze, syrop powinien być kwaśno-słodki. Staramy się też nie przesłodzić, aby cały cukier mógł się rozpuścić. Miksturę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Można pić po upływie 24 godzin. Ja syrop przechowuję w lodówce, w mojej kuchni jest zbyt ciepło na przechowywanie go w szafce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.