Zapomniane owoce – pigwa i pigwowiec

Ostatnio coraz częściej na rynku, a nawet w marketach można kupić owoce pigwy i pigwowca. Na surowo nie bardzo nadają się do jedzenia – są bardzo twarde, mają cierpki i kwaśny smak.

Pigwa jest często mylona z pigwowcem. Pigwa to drzewo z białymi kwiatami, pigwowiec to krzew, ma czerwone kwiaty. Owoce pigwowca są mniejsze, ale bardziej aromatyczne od owoców pigwy. Ale owoce obu są w sumie bardzo podobne w smaku, można ich używać zamiennie i warto je włączyć do naszego jadłospisu.

pigwa

Pigwa owocuje w okresie wrzesień – październik. Polecane jest też zbieranie owoców później, po pierwszych przymrozkach.

Owoce pigwy zawierają duże ilości witaminy C, B1, B2, PP i A. Pigwa jest też cennym źródłem żelaza, fosforu, miedzi, magnezu i wapnia.

Dzięki dużej zawartości witamin i olejków jest polecana w przeziębieniach, wspomaga nasz układ odpornościowy. Poprawia również pracę układu pokarmowego – zaleca się picie soku z pigwy między innymi w nieżycie żołądka i jelit. Pobudza trawienie i wspiera przemianę materii, a także wzmacnia wątrobę.

Co można przygotować z pigwy? Konfitury, nalewkę, sok. A najsmaczniejsza jest zasypana cukrem, kiedy puści sok, przełożona do słoików i zapasteryzowana. Zimą do herbaty czy do ciepłej wody jak znalazł.