Zapomniane owoce – żurawina

Żurawinę coraz częściej możemy kupić w sklepach. Niestety najczęściej w postaci suszonych owoców, mocno posłodzonych. Ale świeże owoce żurawiny można kupić na lokalnych rynkach i targach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Żurawina owocuje jesienią, owoce najlepiej zbierać po przymrozkach – po przemrożeniu są mniej cierpkie.

Zapomniane owoce - żurawina

Owoce żurawiny zawierają duże ilości witaminy C i E, witaminę K, mangan oraz błonnik.

Żurawina słynie ze swych właściwości wspomagania leczenia infekcji układu moczowego – ogranicza mnożenie się bakterii w układzie moczowym. Do tego poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniża ryzyko zawału, udaru mózgu, nadciśnienia, cukrzycy, obniża poziom cholesterolu. Spowalnia rozwój nowotworów i wspomaga profilaktykę antynowotworową. Jest również zalecana przy przeziębieniach i grypie z uwagi na duże ilości witaminy C.

Jedzenia zbyt dużych ilości żurawiny powinny unikać osoby, które przechodził kamice nerkową – najlepiej w tym przypadku skonsultować się z lekarzem.

Co można przygotować z żurawiny? Przede wszystkim konfitury, soki, owoce można też ususzyć i dodawać suszone do herbaty.