Zapomniane owoce – jarzębina

 

Jarzębina rośnie w większości lasów. Owocuje jesienią, owoce najlepiej zrywać po pierwszych przymrozkach – są wtedy mniej gorzkie. Także łącząc przyjemne z pożytecznym, na spacerze nazbierajcie owoców jarzębiny. Owoców nie należy jeść na surowo od razu po zebraniu. Najlepiej przemrozić przez kilka dni lub poddać obróbce termicznej.

jarzebina1

Owoce jarzębiny zawierają sporo karotenu – aż dwa razy więcej, niż marchew. Są również bogatym źródłem witamin C, E, K i PP.

Jarzębina wzmacnia odporność – polecana jest przy przeziębieniach. Dodatkowo wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, można stosować przy biegunkach, schorzeniach wątroby, nieżycie jelit. Mają właściwości moczopędne, warto też je przyjmować w chorobie nadciśnieniowej.

Co można przygotować z owoców jarzębiny? Przede wszystkim konfitury, soki, owoce można też ususzyć i dodawać suszone do herbaty. Z jarzębiny można również zrobić nalewkę.