Kotlety wega艅skie

Tak, weganie jedz膮 kotlety 馃檪 Warzywne lub z kaszy lub ze str膮czk贸w. Wcale nie potrzebne jest jajko, aby je sklei膰.

Kotlety wega艅skie mog膮 mie膰 r贸偶ne smaki w zale偶no艣ci od sk艂adnik贸w i przypraw.

Tak jak kotlety mi臋sne – s膮 smacznym dodatkiem do kasz czy ziemniak贸w na obiad. R贸wnie dobrze smakuj膮 na zimno, np. w kanapkach do pracy.

kotlety_jaglane

Przy braku czasu mo偶na usma偶y膰 zamarynowane tofu lub gotowe kotlety sojowe, tzw. „tekturki”. Do tekturek zrazi艂o si臋 wiele os贸b – maj膮 faktur臋 grubej tektury i s膮 zupe艂nie bez smaku. Ale to jest w艂a艣nie ich zalet膮. Mo偶na przyprawi膰 jak si臋 chce, nic smaku nie zaburzy. Ugotowane w przyprawach mo偶na grillowa膰, sma偶y膰 na oleju lub w panierce, jak tradycyjny schabowy. A mo偶na r贸wnie偶 pokroi膰 w paski i doda膰 do zupy.

Ma艂o si臋 napracujecie r贸wnie偶 przy falafelach (kotletach z surowej ciecierzycy) i kotletach z kaszy jaglanej. Bardzo 艂atwo si臋 lepi膮, nie rozklejaj膮 podczas sma偶enia. Kasza jaglana tak doskonale si臋 lepi, 偶e do takich kotlet贸w mo偶ecie doda膰 jakiekolwiek warzywa. Moje ulubione to kotlety z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej.

Troch臋 trudniejsze w wykonaniu s膮 kotlety z fasoli czy kaszy. Tu trzeba przewa偶nie doda膰 jaki艣 zag臋szczacz, kt贸ry zlepi kotlety aby nie rozpad艂y聽si臋 podczas sma偶enia.

Kotlety bez mi臋sa to nie tylko wymys艂 wegan. S膮 obecne w wielu przepisach polskiej kuchni regionalnej – np. kresowe kotlety ziemniaczane.

kotlet_ziemniaczany1

Tutaj znajdziecie kilka przepis贸w na pyszne wega艅skie kotlety:

Blog Wega艅ski – 4 Wegany i Pies